Ingredienser
4 stk | Lerpotter "små" |
Neutral olie fx. vindruekerneolie | |
500 gram | Hvedemel |
100 gram | Fuldkornsmel |
10 gram | Gær |
15 gram | Salt |
5 dl | Vand |
4 kviste | Rosmarin |
1 bdt | Ramsløgsblade "friske" |
1.5 dl | Olivenolie |
100 gram | Fast ost |
1 håndfuld | Mandler |
1 | Citron |
Lidt ekstra Olivenolie |
Fremgangsmåde
Pensl lerpotterne grundigt udenpå og indeni med neutral olie. Bag dem uden indhold ved 180 grader i 20 min til de har suget olien ind i sig. Gentag 3 gange mere og lad dem til sidst køle ned. Nu er de mættet med olie til de næste mange gange du skal bage med dem.
Rør gær, 1 dl vand og salt sammen. Tilsæt melet og rør let rundt i dejen. Tilsæt det resterende vand, samt 1 dl olivenolie. Rør det på røremaskinen til det samler sig om krogen eller 5 minutters tid i hånden til dejen er lind og smidig. Stil den på køl i min. 5 timer og hæve. Pensl lerpotterne grundigt indvendigt med olie og læg et lille stykke bagepapir over hullet i bunden af potterne. Læg en kvist rosmarin i hver potte. Tag nu dejen ud, slå den ned og fordel den i potterne. Lad dejene hæve op igen i en times tid i potterne. Varm ovnen op til 250 grader. Pensl dejene med olivenolie, samt et drys salt og bag dem i ca. 15 minutter til de har hævet sig pænt op af potterne og blevet mørkebrune på toppen. Tag dem ud og lad dem køle helt ned før du nænsomt kører en tynd kniv langs kanten af potten for at frigøre brødet.
Blend ramsløg med olie, mandler, ost og citronsaft. Smag til med salt og peber og servér ved siden af dine urtepottefocaccia.
Flere spændende opskrifter
Bagte tomater i olivenolie
Disse bagte tomater er det perfekte tilbehør til næsten alt, små intense smagfulde tomater - bagt langsomt i ovnen.
Drømmekage
I 1960 afleverede den dengang 13-årige Jytte Andersen en opskrift til en konkurrence på Brovst Hotel. Her var margarinefabrikken Amo på udkig efter kageopskrifter, og de tog Jyttes opskrift med hjem og gav den navnet Drømmekagen fra Brovst.