Systerkaka

Sværhedsgrad:

Forberedelse: 135 min

Tilberedning: 30 min

Som ny-svenskere er det vigtigt at lære sig sproget, de skrevne og uskrevne regler – og at gøre sig bekendt med bagværket, selvfølgelig. Svenskerne elsker deres ”fika”, kaffe med kager som denne systerkaka (søsterkage), også kaldet butterkaka.

Ingredienser

Dejen

0.25 literSødmælk
1 tskKardemomme, stødt
65 gramSukker
25 gramGær
425 gramHvedemel
80 gramSmør

Mandelfyld

50 gramMandler, friske
15 gramSukker
Lidt vand
50 gramSmør
0.5Vaniljstang, kornene herfra

Creme

130 gramPiskefløde
30 gramSødmælk
1Vaniljestang, kornene herfra
2Æggeblommer
40 gramSukker
1 spskMajsstivelse

Fremgangsmåde

Dejen
Bland sukker, mælk, kardemomme og gær i en gryde og lun langsomt massen op til 30-40 °C.

Hæld massen over i en køkkenmaskine og tilføj lidt af melet. Sæt maskinen til at ælte. Tilføj mel og smør lidt ad gangen, mens der æltes. Lad maskinen ælte videre i yderligere 8-10 minutter. Stil dejen til at hæve under et viskestykke i 90 minutter.

Mandelfyld
Put alle ingredienser i en blender og blend til en lind pasta. Sæt den til side til senere.

Cremen
Bland mælk, fløde og vaniljekorn i en gryde og bring det næsten til kogepunktet.

Pisk æggeblommer, majsstivelse og sukker sammen. Hæld den brandvarme (ikke kogende!) mælk over æggemassen, mens der piskes. Fortsæt med at piske, mens du hælder det hele tilbage i gryden og varmer op til lige før kogepunktet.

Saml kagen
Rul dejen ud til ½ cm tykkelse.

Dæk den med et jævnt lag af mandelfyldet.

Rul den tæt og skær rullen i skiver a 6-8 cm.

Put den i en hvilken som helst rund, ovnfast beholder, fx et fad, stegepande eller bageform, afhængig af hvad du har.

Lad kagen hæve i 45 minutter.

Put cremen i en sprøjtepose. Sprøjt lidt creme ind i midten af hver bolle, svarende til ca. en spiseskefuld.

Pensl det hele med pisket æg, og drys med perlesukker.

Bag kagen i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter.

 

Så er der fika!

– Nicolai Tram

Flere spændende opskrifter