Helstegt juleand

Sværhedsgrad:

Forberedelse: 15 min

Tilberedning: 3-3,5 time

Den helstegte juleand er den primære bestanddel på de fleste julebord. Den saftige and med det sprødstegte skind får tænderne til at løbe i vand hos os her på reaktionen…

Ingredienser

1 helAnd, ca 3 kg - med indvolde for sig
1 håndfuldTranebær
4 stkLaurbærblade
2 fedHvidløg
1 stkAppelsin, øko
1 håndfuldSvesker uden sten
4 stkPigeon æbler
2Kanelstænger
2 stkStjerneanis
2 stkAllehåndebær

Fremgangsmåde

Hæld indvoldene i et stort ildfast fad og brun dem ved 220 grader i 5-10 minutter. I mellemtiden salter du anden indvendigt og udvendigt og fylder den med en appelsin skåret i grovestykker, svesker og halverede pigeonæbler. Tag fadet ud af ovnen, sæt ovnen på 130 grader og lad fadet afkøle let. Læg anden ned i fadet med brystet nedad sammen med indvoldene og de resterende ingredienser. Lad den stege i en times tid med brystet nedad hvorefter du vender den og giver den 1,5-2 timer på den anden side.

Tag den herefter ud og sæt den til side. Sigt det resterende indhold fra fadet og behold saften og fedtet til din sovs. Tag appelsin, æbler og svesker ud af anden og servér det ved siden af den. Lad anden hvile i min. 20 minutter og slutsteg den evt. ved høj varme umiddelbart før servering for at gøre den ekstra sprød. Læg et snit ned midt i bryste på anden og træk så brysterne af med kniven hvorefter låret skæres ved ”hofte”-ledet.