KB Caféshop: Interview med Nicolas Piègay

Tekst & Foto: Monica Grue Steffensen - mandag d. 3 maj 2021

I toppen af Rue des Martyrs—Paris’ hands down mest charmerende gade, der løber mellem Pigalle og Notre Dame de Lorette—ligger KB Caféshop, som man uden tvivl har hørt om eller stiftet bekendtskab med under ens besøg til byernes by, hvis man interesserer sig for specialkaffe.

KB Coffeeshop var nemlig en af specialkaffens forgangsmænd i den franske hovedstad, og caféen er stadig en af områdets mest populære. Vi har taget en snak med manden bag, Nicolas Piègay—om specialkaffe, Paris’ kulinariske højdepunkt af en gade, og om at nørde gode, ærlige produkter og råvarer.

SoPi (South Pigalle) finder man, som navnet indikerer, syd for det spraglede, evigt livlige Pigalle. Følg en af de skrånende gader forbi musikforretninger og bagerier ned til Place Lino Ventura, der udgør starten af Rue des Martyrs: et mekka for madelskere, intet mindre. Bagværk, charcutterie, vin-handlere og –barer, hippe caféer, kaffebarer og spisesteder ligger side om side, og man kan hurtigt tilbringe en hel dag i gaden.

Klientellet er præget af et yngre crowd af unge freelancere, studerende og kreative trendsættere, og typisk vil man fra Place Lino Ventura kunne se dem bag MacBooks på stribe i det store vindue ud mod pladsen.

“Beslutningen om at åbne en café i SoPi var baseret på en rimelig klar forestilling om at området savnede et stille og roligt sted med hjemmelavede produkter af høj kvalitet til små priser, med fokus på håndværket og på kaffen” fortæller Nicolas og fortsætter: “Alt i caféen (kager, salater, sandwiches) er hjemmelavet.”

Og det er som altid beundringsværdigt når et sted som KB vælger at lægge så meget tid og kræfter i hele deres sortiment, når kaffe-delen (sourcing, ristning mm.) alene tager en frygtelig masse tid og kræver stort engagement og indsigt. Den slags dedikation kommer af en helhjertet interesse og nysgerrighed, og disse to “ingredienser” har alle dage været nøglen til succes.

“Bæredygtighed er vigtigt for os, og den prioritet afspejler sig i alt, hvad vi laver og tilbyder.” fortæller Nicolas.

KB Caféshop vælger bønner ud fra sæson, så hvis man besøger kaffebaren i marts vil ens espresso måske være brygget på brasilianske bønner, og i sommerhalvåret etiopisk. Og kaffebarens øvrige udvalg er også præget af et jord-til-bord, sæson fokus.

I de lune forårs- og sommermåneder er de mange udendørspladser et oplagt sted at finde sig til rette, hvis man kan lide at kigge på mennesker. Gadens mange moderigtige pariser-chic’e såvel som boheme-kunstnertyper præger gadebilledet, og efter en kop kaffe må man ikke snyde sig selv for en slentretur ned ad gaden og forbi de mange gode adresser, der med garanti vil udløse en craving eller to.

“Gaden er som en lille landsby. Det er virkelig den følelse man får af at bo her. Og hver en landsby behøver sin egen kaffepusher—og den rolle, tror jeg på at vi har i gaden.”

Jeg er enig. Jeg introducerede i sin tid en veninde, der i dag bor lidt længere nede ad gaden, for kaffebaren, og i dag gæster hun stedet hver morgen på vej til arbejde.

Selvom Rue des Martyrs er hjem til en række caféer og kaffebarer, der alle tilbyder en nogenlunde eller nogle steder direkte god kop kaffe, er det fortsat kun hos KB Caféshop at den helhjertede interesse skinner åbenlyst igennem.

KB åbnede tilbage i 2010, da Paris’ specialkaffescene første gang begyndte at røre på sig i kølvandet på åbningen af La Caféothèque for foden af Marais. Og Paris’ øvrige kaffehoveder refererer ofte som Nicolas som en af specialkaffens forgangsmænd i byernes by.

“Vi var da helt klart med til at starte bevægelsen af specialkaffe i Paris” siger Nicolas: “og især med den bæredygtige vinkel”.

Var det svært at introducere specialkaffe i Paris, spørger jeg. “Egentlig ikke, hvis jeg skal være ærlig. De fleste kunder anede ikke hvad specialkaffe var, og det var ikke som om at vi satte et skilt op og på den måde reklamerede for specialkaffe; selvom det er det, vi tilbyder. Men folk lader til at kunne lide det!”

Da jeg spørger Nicolas til fremtiden for KB Caféshop og for Rue des Martyrs, siger han: “Det er svært at sige. Jeg tror stadig, man kan gå langt. Der er fortsat plads til mere kvalitet og godt håndværk, så jeg er meget spændt på at se hvad fremtiden bringer. Hvad angår KB, så vil jeg klart sige flere eventyr indenfor kaffe—flere rejser, mere eksperimenteren og nørden, og flere sene aftener på job—og mere sjov, selvfølgelig”

Og således runder vi af, begge med en åbenlys begejstring for og nysgerrighed på fremtiden for KB Caféshop, for Rue des Martyrs og for specialkaffe i Paris.

~ Fin ~

Flere spændende artikler