Det er på høje tid at bagerierne skaber den revolution som lige nu foregår og i høj fart. Det er dog ikke de etablerede bagere som er vågnet op til dåd, langt fra. Faktisk sover de videre og gør som de plejer, nej der er nye folk på banen, og mange med en solid baggrund fra restauranter i Michelin-genren. Herunder får du den aktuelle liste, og dertil skal det siges at folkene bag Noma og bageren Richard Hart arbejder på at åbne ”Hart Bakery” i løbet af september måned på Gammel Kongevej i hjertet af Frederiksberg.
Guide: Københavns Michelin-bagere
Tekst: Nick Rasmussen // Foto: PR - tirsdag d. 28 august 2018
Der sker rigtig meget på brødfronten lige nu i København. I slipstrømmen af thirdwave kaffebarer, og en restaurationsbranche som er eksploderet i nytænkning og nordisk cuisine, følger nu bagerierne som i høj grad er befolket af personer som har en baggrund fra Michelin-restauranter.
Lille Bakery
På Refshalevej kan Københavnerne også mæske sig i godt og ærligt bagværk. Lille Bakery gemmer sig bag et stort, lyst lokale med højt til loftet, og her bliver der dagen lang bagt velsmagende surdejsbrød, doughnuts, og tilberedt små, lette retter til morgen og frokost. Head-baker Jesper Gøtz har, sammen med bageriets to øvrige foundere, arbejdet på Restaurant 108 før de slog sig sammen om Lille. De tre håber på snart at kunne arrangere et par ugentlige middage med fokus på lokale, økologiske råvarer.
Juno the Bakery
Østerbro har siden i vinters tiltrukket en solid strøm af bagværksglade københavnere. Årsagen er Emil Glaser, der i Århusgade har åbnet et kvalitetsbevidst, lille bageri, som københavnerne gerne cykler langt og længe for, velvidende at de højst sandsynligt skal stå i kø for at få sig en af de populære kardemommeboller. Men den er trods alt også både turen fra de øvrige brokvarterer og ventetiden i køen værd. Emil Glaser har arbejdet seks år på Noma, men for fire år siden flyttede han med kæresten Nina til Paris. Der blev de inspirerede til at rejse hjem og åbne et lille bageri, og det gjort de så. Til efteråret åbner Juno også en kaffebar i samme kvarter.
Andersen & Maillard
Ikke langt fra Mirabelle ligger Andersen & Maillard, der åbnede i begyndelsen af året. Her er det amerikaneren Milton Abel, der bager det uforskammet gode brød og bagværk, der frister på hylderne i kaffebaren (for Andersen & Maillard er først og fremmest en kaffebar—kaffen ristes på adressen). Prøv den fantastiske kaffe-softice, der serveres på en halv croissant.
Mirabelle
Puglisi-ejede bageri- og restaurant Mirabelle, har ligesom Democratic Coffee i Krystalgade, længe været kendt for deres croissanter, som fortsat er en af byens bedste. Få den to-go fra skranken ved indgangen, eller nyd den til en kop kaffe lavet på bønner fra Coffee Collective. Her laves dejen i øvrigt også til naborestauranten BÆSTs pizzaer.
The Corner at 108
På Christianshavn bliver der eksperimenteret med det søde bagværk. Hos kaffebaren The Corner, der er tilknyttet Michelin-restaurant og Noma-lillebror 108, serverer Kristian Baumanns og hans dygtige kollegaer nogle ret så usædvanlige wienerbrød, der blandt andet fås med glasur af fermenteret bøf og solbær. Som en af de ganske få i København, serverer The Corner kaffe på bønner fra norske Tim Wendelboe.
~ Fin ~
Flere spændende artikler
Septime
Ikke langt fra Bastille-pladsen ligger en af Paris’ bedste restauranter. Mange har opgivet at få en reservation på adressen, da man skal være ude i meget god tid. Men oplevelsen er den ekstra tid og planlægning værd.
Fra computerskydespil til kaffe og croissanter
Indtil 2011 arbejdede Oliver Oxfeldt med at markedsføre computerskydespil—eller, som han selv kalder det; mordsimulatorer—, og i 2015 vandt han prisen for Danmarks bedste croissant.
Den kompromisløse surdejsbager
Møder man manden bag Aarhus’ (og måske Danmarks) bedste surdejsbrød, forstår man godt, hvorfor adressen her har tiltrukket sig så meget opmærksomhed over de sidste par år. Lasse Tronhjem hedder han, og så er han udlært traditionel håndværksbager, men autodidakt—og dybt passioneret—surdejsbager.
Klaus Thomsen om den københavnske kaffescene og om at være frontløber
Third wave har for længst haft sit indtog i storbyer verden over. I København startede det hele med en flok unge drenge, der ønskede at se en forandring i kvaliteten af den kaffe, vi indtager, samt i måden den handles på.
Det magiske bål
I det villakvarter, vi boede i på Amager, var bål i haven ikke ligefrem populære. Og jeg kan helt ærligt sige, at en af mine bevæggrunde for at flytte fra byen til en skov i Sverige var, at jeg havde lyst til at være tættere på et tændt bål. I dag bruger jeg bålets magi som min egen form for terapi, og varmen og flammerne får mig altid til at skifte et gear ned.
KB Caféshop: Interview med Nicolas Piègay
I toppen af Rue des Martyrs—Paris’ hands down mest charmerende gade, der løber mellem Pigalle og Notre Dame de Lorette—ligger KB Caféshop, som man uden tvivl har hørt om eller stiftet bekendtskab med under ens besøg til byernes by, hvis man interesserer sig for specialkaffe.