Espresso i Rom: hvor du skal drikke den og hvordan

Tekst & foto: Monica Grue Steffensen - lørdag d. 30 juni 2018

Roms famøse espressokultur er, for kaffeelskere ikke desto mindre, grund nok alene til at besøge den italienske hovedstad. Vi giver her et par tips til, hvor i byen, du finder den bedste espresso, og deler desuden et par do’s and don’ts, så du kan drikke kaffe som en italiener på din rejse til byen.

Saint’Eustachio Il Caffé
Turisterne ved det, men det gør ikke den renommerede kaffeinstitution mindre besøgsværdig. Priserne er nogle andre end på den lille lokale og stedets popularitet gør at det på tider af dagen—og året, ikke mindst—kan være vanskeligt at få plads ved bar eller fortovscaféborde. Sant’Eustachios primære formål er, som tilbage ved åbningen i 1938, at stille romernes kaffetørst, selvom de mange kaffesouvenirs på hylderne imødekommer de utallige besøgende fra nær og fjern, der har fået adressen anbefalet gennem diverse guidebøger.

Tazza D’Oro Caffé
Blot et stenkast fra Saint’Eustachio Il Caffé ligger Tazza D’Oro Caffé, der, ligesom Saint’Eustachio, er blandt byens bedste kaffehuse. Tazza D’Oro åbnede i 1944. Her koster en cappuccino kun 1,10€, som jo er normen i Rom, hvor kaffen er så integreret en del af italienernes kultur, at kaffen indtages stående på ganske få minutter. Der dvæles ikke så meget ved ritualet, men alligevel er det noget, der bliver dyrket og lagt utroligt meget energi i fra baristaer og kaffeproducenternes side—for det skal smage godt.

Sid ej, stå
I modsætning til herhjemme, på Paris’ fortovscaféer og i Roms kaffehuse, nyder man ikke sin kaffe fra en caféstol, men stående—på ca. 2-3 minutter. Til gengæld koster det også langt mindre at drikke kaffe i Rom.

Ingen cappuccino efter middagtid og måltider
Det er en uskreven—men selvsagt—regel i Italien, at man ikke drikker cappuccino efter middag eller efter et måltid, hvor den mælkede drik havner i en i forvejen proppet mave. Bestiller man alligevel en cappuccino eller anden mælke-kaffe er det normalt at beklage sit fejltrin overfor selskabet.

Kaffe er espresso
Bestiller man en caffé får man espresso serveret, og udtrykket espresso bruges altså ikke. Det er desuden en sjældenhed at italienerne bestiller dobbelt shot. Godt nok er de glade for kaffe, men der er grænser for deres koffein-indtag.

~ Fin ~

Flere spændende artikler