En ny start og en opskrift på Systerkaka

Tekst: Nicolai Tram Foto: Eva Helbæk Tram - torsdag d. 5 juli 2018

Da vi for nylig flyttede langt ud på landet i Sverige fra København, spurgte folk ofte undrende – hvorfor? Svaret var gerne, at Evas tvillingesøster flyttede med sin familie først, og vi ville gerne være nærmere familien og tættere på naturen. Men det er langt fra den eneste grund. For os var forandringen en ren og skær nødvendighed.

Min kone og jeg havde fået sat kryds i alle de rigtige kasser. Vi havde to pragtfuld børn, jobs i attraktive stillinger, et nydeligt hjem, og der holdt også en forholdsvis ny bil uden for vores lejlighed i et af Københavns pæne villakvarterer. Jeg havde løbet en halvmaraton, og min kone havde uddannet sig til sommelier. Vi havde dejlige naboer og venner, som kom forbi til ”spis & skrid” et par timer i ny og næ. I weekenderne pakkede vi ungerne i Christianiacyklen og cyklede rundt til byens parker og attraktioner som Den Blå Planet, børneteater og trafiklegepladsen. Alt var så perfekt i vores lille kernefamilie. Men bag listen med forventelige mål, som bør realiseres, før man fylder 40, gemte der sig en hverdag, vi dybest set ikke brød os om. I avisen kunne vi læse, at danskerne er verdens mest lykkelige folkefærd. Svaret på, hvordan det hang sammen med skilsmisseprocenten, selvmordsraten og stressniveauet udeblev – ligeså vel som vores egen følelse af tilfredshed. Vi følte os ikke lykkelige, vi følte os bedøvede.

Skemaet var lagt, om morgenen afleverede vi børnene klokken lidt i otte på bussen til udflytterbørnehaven, herefter tog vi på hvert vores kontor. Otte-ni timer senere mødets vi alle igen, nu fuldkommen udkneppet af indtryk, tanker og forventninger. Aftensmaden skulle overstås hurtigt, så vi hver især kunne komme hen i vores respektive hjørner med hver vores telefon eller iPad for at få bare et øjebliks fred og ro, inden børnene skulle puttes. Så skulle køkkenet og hjemmet ryddes op, tøjet lægges på plads, og de sidste e-mails svares på, inden dagen kunne gentage sig selv efter en lidt for kort nats søvn. Jævnligt kiggede vi på vores bankkonto og undrede os over, hvor pengene, vi knoklede så hårdt for, blev af. Og sendte kærlige tanker til de rejser væk fra hverdagen, som heller aldrig blev til noget. Vi hang med neglene i klippekanten – sådan føltes det – og det blev sværere og sværere at få øje på hinanden. Vi fik kvalme over vores eget liv.

Nicolai Tram

Dette var årsagen til, at vi forlod København for at bosætte os i den svenske skov, vi nu bor i.

Drømmen om at sætte tempoet ned, få en anelse mere overskud til vores familie og os selv, en lille smule mere luft i budgettet og bedre tid til aftensmaden og til, at venner kunne komme spontant forbi, var for os ikke bare en romantisk drøm. Det var simpelthen nødvendigt, og vi har ikke kigget længselsfuldt tilbage et eneste sekund.

Systerkaka Opskrift
Som ny-svenskere er det vigtigt at lære sig sproget, de skrevne og uskrevne regler – og at gøre sig bekendt med bagværket, selvfølgelig. Svenskerne elsker deres ”fika”, kaffe med kager som denne systerkaka (søsterkage), også kaldet butterkaka, som jeg fik lyst til at lave, fordi den ser flot og meget svensk ud. Tilmed smagte den virkelig skønt, så det er bestemt ikke sidste gang, jeg har lavet den.

Se opskriften her… ->

~ Fin ~

Flere spændende artikler